Thursday, February 28, 2013

Lagu Pilihan Februari ~

Assalamualaikum wbt ...

Lirik lagu yang sangat sweet, bermakna dan melodi yang merdu mengalun-alun tidak menyesakkan kepala melayannya. Lagu yang dimaksudkan, yang dipilih sepanjang Februari 2013 adalah Love You So by Maher Zain. Tapi jugak sangat menyukai versi melayunya yang menusuk kalbu iaitu Ku Milikmu. Dakwah melalui muzik. Jom layan. Confirm jatuh cinta.

Versi Melayu : Ku Milikku

video

sumber: Youtube


Versi Inggeris : Love You So

video

sumber: Youtube

Tuesday, February 19, 2013

Harapan~

Assalamualaikum wbt.

" Harapan 
  Harapan menjadi layu
  Ingin ku bahgia bersama
  Menjadi kenangan
  Memburu impian masa kita selamanya " 

Harapan by Hyper Act
------------------------------------------------------------

Entri ini dimulakan dengan chorus lagu Harapan yang jadi soundtrack Seindah Sakura slot Akasia TV3 satu ketika yang lalu. Dalam drama ni, watak Fahrin sangat-lah hampeh. Naik meluat aku tengok. Haha. 

sapa layan?

Kenapa aku bercakap pasal Harapan ni? Ye la hari ni agak hot dalam dunia artis bercerita pasal Fizz Fairuz bertunang dengan isteri orang?? Haha. Pelik kan.Depa ni sempat bertunang seminggu sahaja.  Kenapa la dia tak siasat dulu habis-habisan. Tapi tak pasti la tunang dia tu betul-betul isteri orang ka tak. Satu hal lagi pulak, Fizz ni sebenarnya sebelum-sebelum ni bercintan dengan Almy Nadia. Artis jugak. Tup-tup bertunang dengan minah lain. Kalau aku jadi si Fizz ni tak tau la nak letak muka kat mana. 

Ini la yang aku maksudkan, memberi harapan kepada orang lain,  but at last, dia sendiri yang memusnahkan harapan tersebut. Tak kisah la terjadinya benda-benda camni kat perempuan atau lelaki. Tapi kes yang jadi depan mata aku selalunya perempuan. hehe. 

Bukan nak sebelahkan perempuan sebab aku perempuan. Perempuan ni unik, walaupun nampak dia tu jenis outstanding habis, dia still malu dengan lelaki kot( tak semua, sesetengah!) . Kalau dah lelaki tu tak mboh, dia tak terhegeh-hegeh kot pujuk rayu (ingat, perempuan pon ada ego), tambah-tambah kalau lelaki tu bertunang atau kahwin senyap-senyap. Muka tetap senyum. Tapi kat dalam, sakit hati !!!! - Tuhan sahaja yang tau. Tabek spring la kat perempuan macam ni. 

Bagi yang tak berapa nak matang, mungkin ada yang akan ambik tindakan kurang cerdik kalau ditinggalkan oleh balak/pakwe/boyfriend-  macam tak dak semangat belajaq la, telan pil tidur banyak-banyak (terpengaruh dengan drama) bla bla. Sepatutnya kita kena fikir positif,  matang, redha dan percaya itu bukanlah jodoh kita beb

Lagi satu pesanan, bertunang jangan heboh-heboh sangat-diam diam sudah. Nabi Muhammad SAW sendiri menyarankan untuk merahsiakan pertunangan dan menghebahkan perkahwinan. Time bertunang ni la nak kenai sama ada dia betoi betoi sesuai tak dengan kita. Tapi kalau hang tu artis lain cerita sikit la, orang buat senyap-senyap pon wartawan boleh hidu. Hehe. 

Pesanan Ustaz Azhar Idrus untuk LELAKI & PEREMPUAN : 


klik untuk besorkan imej


Monday, February 18, 2013

3 Tabiat Memandu yang Grrrrrr !!! ~

Assalamualaikum wbt.

Aku merupakan seorang pemandu kereta. Baru 3 tahun lebih memandu. Kira junior lagi la. Memandangkan hampir setiap hari memandu, macam-macam perangai pemandu yang dapat dilihat, yang paling tak best bila ianya menyakitkan hati dan menerbitkan maki hamun (dalam hati) haha. Aku senaraikan 3 ja la bersempena 3 tahun aku memandu. Huhu. 

=======================================================================

# 1 : Memandu Sambil Makan Angin

Memang hangin la kalau nak cepat sampai tempat kerja, kereta depan bawak kereta 60km/j. Kalau pemandunya warga emas boleh dimaafin lagi la. Ni tengok sihat, bertenaga, macho habis, bawak kereta slow  nak m****s. Bukan la nak mencarut. Dia tak rasa bersalah ka tengok kereta belakang berderet-deret. Bukan suruh kau bawak laju-laju, tapi gunakanlah kelajuan yang agak-agak tidak membuatkan orang lain mencarutkan kau. Ada pulak yang bersembang-sembang dengan orang sebelah, ntah apa yang disembangkan ntah, nak sembang pi la kedai makan, tak pon berhenti tepi jalan, hang sembang la puas-puas. Nak ingatkan, yang aku membebel ni untuk waktu pagi time orang sibuk pi kerja ja. Waktu-waktu lain aku tak kisah sangat. Hehe. 

# 2 : Terhegeh-hegeh masa lampu hijau.

Ni seekor lagi, masa lampu hijau dia buat lambat-lambat, elok lampu kuning baru hang reti nak tekan minyak.Banyak kali dah kena aku ni.  Sakit hati betoi aku. Kalau kuning nak slow tu memang aku tak kisah. Apa yang dia buat dalam kereta tu pun tak taw la, takkan dalam kereta hang buat kerja office kot. Tolong la fokus time memandu. Walaupun orang cakap hang skema, pedulikkan ja, daripada orang maki-maki belakang hang.  

# 3 : Brek, Brek, Brek dan Brek...Bre...kkkkk...

Sakit jiwa gak spesies jenis suka main brek-brek ni. Padahal jauh g kereta kat depan nun. Mungkin ni spesies trauma, tak pon sms sambil memandu, syok menyembang ngan partner sebelah atau belakang yang paling best buat kerja-kerja office dalam kereta, buzy melampau la katakan. 

========================================================================

So, saranan aku, tolong-lah fokus semasa memandu, aku pon pernah tak fokus, dan pernah sondol kereta orang yang merupakan seorang peguam!!!. Sekarang ni memang selalu berhati-hati la, tapi kalau nak kena gak, memang tak boleh nak elak la kan. Tapi tak salah kalau mencegah dari awal. Pandu cermat, nyawa selamat, jangan lambat sangat sampai orang maki tak hengat ;))

Orang Baru~

Assalamualaikum wbt. 

Tajuk macam sambut anak atau kakak/abang/adik ipar pulak kan. Anak sedara baru mungkin. Bulan Mac ini. Campur tolak bahagi darab dah nak masuk 10 orang anak sedara aku. Ramai kan? Kalau semua balik memang tunggang langgang rumah. Haha.

Berbalik kepada tajuk yang diberi, yang dimaksudkan adalah student INSEP yang baru. INSEP tu stand for Industrial Skills Enhancement Programme untuk lepasan diploma atau ijazah. Maklumat lanjut boleh search kat http://www.kismec.org.my 

Kalau ikutkan aku ni bukan la rapat sangat dengan students aku, tetapi memandangkan bilik aku sebelah kelas depa, kira kena rapat gak la. Nanti di-cop berlagak pulak kan. Memang tak dinafikan depa ni semuanya ok-ok belaka dan yang uniknya setiap batch lain-lain perangai. Banyak aktiviti yang aku join sekaki macam jungle trekking, main bowling, makan-makan, main netball dan sewaktu dengannya. 

Gambaq-gambaq and video kat bawah ni la batch yang baru habis belajaq kat sini (minggu lepas). Tak ramai 10 orang ja yang terdiri daripada Ali, Afiq, Faris, Din, Saiful, Adib, Rahim, Alex, Shahdan dan jugak Sabri. Sila-lah tonton sebagai kenangan. Huhu. Semoga berjumpa lagi kalau ada umur yang panjang ;)


video

BBQ Pantai Merdeka 
BBQ Pantai Merdeka
Terjah Monkey Beach

Jalan-Jalan atas Titian Kanopi Taman Negara Pulau Pinang

Kemarin, 18 Februari 2013 masuk lagi satu batch. Setiap kali masuk ja batch baru, aku macam segan-segan skit la. Setakat ni memang tak pernah ada masalah, mula-mula ja aku jadi segan gila bak hang. Haha. Harap-harap depa-depa ni pon ok-ok jugak. Ada 8 lelaki 3 perempuan. Tak sempat nak berkenalan, dan selalunya tak pernah berkenalan secara formal, kenai secara semulajadi. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...