Thursday, November 14, 2013

Trick Art Museum ~

Assalamualaikum wbt..

Pernah sampai Trick Museum kat I-City Shah Alam? Aku berkesempatan masuk semasa lawatan sambil belajar 22 Mei 2013. Okay jugak la, cuma kalu nak gambor-gambor tu nampak real (3D) kena pandai cari angle yang sesuai. So kalu pro-photographer mungkin tiada masalah untuk capture gambar gambar yang superb.

Trick Art Museum ni salah satu tarikan yang ada di I- City. Bagi aku I-City ni macam Genting Theme Park, Pulau Sentosa Singapore yakni ada macam-macam dalam satu tempat. Tak caya tengok Maps I-City ni:


Besor kan.. Haa jenuh gak la nak berjalan. Siang tak berapa cantik, malam cantik sebab ada City Digital Light tu kan. Siap ada Water World lagi. 

Jom layan gambor - gambor yang tak seberapa ; yang di-snap sendiri, ada banyak lagi tapi malas nak upload. Nak lagi puas, kena la pergi dan alaminya sendiri. HEHE

Gambaran di luar. Abaikan mamat kat atas : Sukri


Pic ni macam sempoi sikit. Lakon oleh Izzat Syahmi & Fadhlan

Kaki Posing ini Budak : Nad
Nampak sangat berlakon: Mo En
Apa motif depa ni? Haha : Adib, Mo En, Fadhlan & Izzat
Susah betoi nak cari angle bagi nampak real : Awang & Akmal 
Pose Anggun : Cik Sue
Sekali lagi: Nad

Kalau time kita masuk tak ramai rasanya best sikit nak posing. Bayangkan kalau ramai-ramai? Tambah-tambah untuk golongan yang pemalu dan tak suka bergambaq macam aku ni. Sekian ;)

BUNOHAN~

Assalamualaikum wbt. 

Kembali menulis ke blog yang suram, dull colour. bersawang (bahasa blogger- la sangat) dan yang penting followers yang tak bertambah sejak blog ini dilancarkan. Sangat sedih bunyinya tapi aku tak la sedih sangat pon sebenarnya. HAHA.

So apa topik yang aku nak bincangkan hari ini? Sebenarnya topik ada tetapi idea menulis kelaut. HAHA.

Dimulakan dengan KES BUNUH...Sangat mengerikan.Menjadi-jadi kes bunuh sekarang ni. Asal bukak berita ja wajib ada kes bunuh. HAIZ. Belum jadi depan mata, kalau depan mata sendiri tak tau la chek rasa gena. Mintak dijauhkan- lah. 

Kes Bunuh Pegawai Ambank Norazita Abu Talib, Subang Jaya, 23 Oktober 2013.
Memang kejam , kerana yang membunuh dengan KEJAM,  - Pak Guard Bank ; yang di bunuh - Pegawai Bank dan merompak Bank tempat dia cari rezeki. Apa punya turr. Bila syaitan menguasai, manusia mula hilang PERIKE-MANUSIA-N. Bila manusia tidak pernah meletakkan dirinya ditempat orang yang dianiaya tersebut, benda benda begini la yang akan terjadi. TERLAMPAU MELAMPAU. Pembunuh dah ditangkap. Biar undang undang yang menilai. Hukuman duniawi. Ukhrawi belum pasti.

Terbaru tak sampai 10 hari dari hari kejadian di atas.

Kes Bunuh Penguatkuasa JAIP Ahmad Rafli Abd Malek, Dihadapan Rumahnya, 10 November 2013
Motif- belum dikenalpasti tetapi kemungkinan berkaitan dengan pengikut ajaran sesat. Gambar ilustrasi pembunuh dah diedarkan, cuma tunggu masa untuk ditangkap.

Motif kedua - dua kejadian berbeza tapi method pembunuhan adalah sama TEMBAK-MATI !

Sebenarnya banyak lagi kes jenayah yang makin menjadi-jadi sekarang ni. Bunuh, samun, rompak, rogol. Macam dah  tak berapa selamat MALAYSIA-ku ini . Malas nak sebut tindakan yang sepatutnya kerajaan perlu buat SEKARANG kerana aku ni sekadar rakyat marhaen (rakyat biasa). Perlu bertindak SEKARANG ! kerana ada rakyat dan bukan rakyat Malaysia yang dah mula hilang rasa takut dengan UNDANG-UNDANG yang digubal oleh manusia yang tak maksum. 

So pesanan aku, pandai-pandai la jaga diri, keluar rumah amalkan baca Ayatul-Kursi kerana salah satu kelebihan membaca ayat ini adalah

" Barangsiapa yang membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70 000 Malaikat kepadanya - mereka memohon keampunan dan mendoakan baginya " 

Wallahua'lam. Baca dan yakin, insyaAllah semuanya selamat. Sumber : SINI 


Ayatul Kursi

Sunday, March 10, 2013

Teguran ~

Assalamualaikum wbt.

Cuaca sejuk sejuk ni memang boleh membuatkan mata nak terpejam. Tambah tambah pagi tadi dah bantai nasik lemak sebungkus + donut + teh o panas. Menu menu tambah lemak kat muka. Haha.

Tiada topik menarik pon nak cerita, lagipu cuti 2 hari tidak produktif langsung, semua benda yang dirancang semua aku batalkan atas sebab sebab cuaca kesihatan dan kemalasan. Hanya mengadap rancangan rancangan tv yang  tak berapa membawa faedah.

Salah satu yang nak dikongsi kat sini adalah satu statement daripada sorang artis ni. Aku minat gak la stail dia macam sempoi sempoi sikit la kan. Tapi sejak dua menjak ni dia banyak tampil di depan khalayak ramai dengan salinan yang kureng sopan la sebagai seorang Muslim Melayu.

Yang menjengkelkan (betoi ka?) adalah bila peminat komen cara pemakaian artis tu dia bidas dengan ayat ayat yang bagi aku tak boleh belah. Contoh :

'saya tak suka hipokrit '
'saya g skuba diving kot, tak kan nak pakai baju kurung?? Sila suggest kat saya pakaian apa yang sesuai??

Tak boleh belah kan soalan dia. Haha.

Malu sebahagian dari iman. Kalau dah hilang rasa malu?

Aku pon tak la baik sangat, sekurang kurangnya bila dah ditegur bermaksud ada benda kita buat tu mungkin tak betul. Rendahkan ego. Terima teguran. Lagi satu tak payah sangat la berbangga dengan dosa, kalau buat dosa tak payah nak tunjuk kat orang dan biar orang lain turut buat dosa mulut, mata dan telinga. Bukan nak mengalakkan buat dosa dalam diam tapi depan orang buat buat baik macam suci sangat. At least still lagi ada rasa malu dan bersalah bila buat salah. Ada jugak orang yang jenis pandai tegur orang,  depan depan buat baik tapi belakang dia yang lagi teruk. Wallahua'lam

Hadis dari Abu Said al-Kudri riwayat Imam Muslim berkenaan dakwah ini. Maksud hadis itu- Jika kita tengok maksiat, kita wajib tegur dengan kuasa. Jika tak mampu, tegur dengan mulut, jika tak mampu, tegur dengan hati dan itu ialah selemah-lemah iman.


Hadis ini disalin (bukan dia yang buat hadis ni dia just sertakan statement beliau dengan hadis ini, jangan salah faham) dari blog Bayyinat : Dia kawan aku. Macam mana aku nak tegur dia? 


Bagi pendapat aku, kalau tegur dengan kuasa boleh dimaksudkan dengan pemimpin macam ayah suami abang bapak saudara ulama kakak ibu dan sebagainya. Tegur mulut pulak mungkin kawan kawan sebaya kawan kawan rapat tapi selalunya yang rapat ni la yang tak terkeluar dari mulut teguran tu. Tambah kalau jenis tak boleh terima teguran, confirm tarik muka.  

Bagi situasi artis yang diceritakan tadi, artis tersebut ditegur melalui instagram, twitter iaitu laman sosial yang tengah top sekarang. Ini dikategori sebagai teguran melalui kuasa/mulut/hati? Kalau diistilahkan sebagai kuasa laman sosial?? Hmmm...

Jom audit diri sendiri. Kita kategori yang mana satu? 

Kata -kata Prof Muhaya 

Pilih untuk sentiasa berhati lembut dan hilangkan sifat keras hati. Sebagaimana kita tidak menyukai orang yang keras hati maka kita didik diri sendiri 

Jom jaga pandangan dan pendengaran utk menjaga iman. Kaum wanita jaga aurat solat dan pergaulan. Jika kita banyak masaalah audit diri

"Aku rasa terkejut orang yg bercakap tentang malu- tetapi ia tidak malu dgn tuhan dgn maksiatnya"- Imam Ghazali
                                                                                                                                     
                                                                                                                 

Thursday, February 28, 2013

Lagu Pilihan Februari ~

Assalamualaikum wbt ...

Lirik lagu yang sangat sweet, bermakna dan melodi yang merdu mengalun-alun tidak menyesakkan kepala melayannya. Lagu yang dimaksudkan, yang dipilih sepanjang Februari 2013 adalah Love You So by Maher Zain. Tapi jugak sangat menyukai versi melayunya yang menusuk kalbu iaitu Ku Milikmu. Dakwah melalui muzik. Jom layan. Confirm jatuh cinta.

Versi Melayu : Ku Milikku

video

sumber: Youtube


Versi Inggeris : Love You So

video

sumber: Youtube

Tuesday, February 19, 2013

Harapan~

Assalamualaikum wbt.

" Harapan 
  Harapan menjadi layu
  Ingin ku bahgia bersama
  Menjadi kenangan
  Memburu impian masa kita selamanya " 

Harapan by Hyper Act
------------------------------------------------------------

Entri ini dimulakan dengan chorus lagu Harapan yang jadi soundtrack Seindah Sakura slot Akasia TV3 satu ketika yang lalu. Dalam drama ni, watak Fahrin sangat-lah hampeh. Naik meluat aku tengok. Haha. 

sapa layan?

Kenapa aku bercakap pasal Harapan ni? Ye la hari ni agak hot dalam dunia artis bercerita pasal Fizz Fairuz bertunang dengan isteri orang?? Haha. Pelik kan.Depa ni sempat bertunang seminggu sahaja.  Kenapa la dia tak siasat dulu habis-habisan. Tapi tak pasti la tunang dia tu betul-betul isteri orang ka tak. Satu hal lagi pulak, Fizz ni sebenarnya sebelum-sebelum ni bercintan dengan Almy Nadia. Artis jugak. Tup-tup bertunang dengan minah lain. Kalau aku jadi si Fizz ni tak tau la nak letak muka kat mana. 

Ini la yang aku maksudkan, memberi harapan kepada orang lain,  but at last, dia sendiri yang memusnahkan harapan tersebut. Tak kisah la terjadinya benda-benda camni kat perempuan atau lelaki. Tapi kes yang jadi depan mata aku selalunya perempuan. hehe. 

Bukan nak sebelahkan perempuan sebab aku perempuan. Perempuan ni unik, walaupun nampak dia tu jenis outstanding habis, dia still malu dengan lelaki kot( tak semua, sesetengah!) . Kalau dah lelaki tu tak mboh, dia tak terhegeh-hegeh kot pujuk rayu (ingat, perempuan pon ada ego), tambah-tambah kalau lelaki tu bertunang atau kahwin senyap-senyap. Muka tetap senyum. Tapi kat dalam, sakit hati !!!! - Tuhan sahaja yang tau. Tabek spring la kat perempuan macam ni. 

Bagi yang tak berapa nak matang, mungkin ada yang akan ambik tindakan kurang cerdik kalau ditinggalkan oleh balak/pakwe/boyfriend-  macam tak dak semangat belajaq la, telan pil tidur banyak-banyak (terpengaruh dengan drama) bla bla. Sepatutnya kita kena fikir positif,  matang, redha dan percaya itu bukanlah jodoh kita beb

Lagi satu pesanan, bertunang jangan heboh-heboh sangat-diam diam sudah. Nabi Muhammad SAW sendiri menyarankan untuk merahsiakan pertunangan dan menghebahkan perkahwinan. Time bertunang ni la nak kenai sama ada dia betoi betoi sesuai tak dengan kita. Tapi kalau hang tu artis lain cerita sikit la, orang buat senyap-senyap pon wartawan boleh hidu. Hehe. 

Pesanan Ustaz Azhar Idrus untuk LELAKI & PEREMPUAN : 


klik untuk besorkan imej


Monday, February 18, 2013

3 Tabiat Memandu yang Grrrrrr !!! ~

Assalamualaikum wbt.

Aku merupakan seorang pemandu kereta. Baru 3 tahun lebih memandu. Kira junior lagi la. Memandangkan hampir setiap hari memandu, macam-macam perangai pemandu yang dapat dilihat, yang paling tak best bila ianya menyakitkan hati dan menerbitkan maki hamun (dalam hati) haha. Aku senaraikan 3 ja la bersempena 3 tahun aku memandu. Huhu. 

=======================================================================

# 1 : Memandu Sambil Makan Angin

Memang hangin la kalau nak cepat sampai tempat kerja, kereta depan bawak kereta 60km/j. Kalau pemandunya warga emas boleh dimaafin lagi la. Ni tengok sihat, bertenaga, macho habis, bawak kereta slow  nak m****s. Bukan la nak mencarut. Dia tak rasa bersalah ka tengok kereta belakang berderet-deret. Bukan suruh kau bawak laju-laju, tapi gunakanlah kelajuan yang agak-agak tidak membuatkan orang lain mencarutkan kau. Ada pulak yang bersembang-sembang dengan orang sebelah, ntah apa yang disembangkan ntah, nak sembang pi la kedai makan, tak pon berhenti tepi jalan, hang sembang la puas-puas. Nak ingatkan, yang aku membebel ni untuk waktu pagi time orang sibuk pi kerja ja. Waktu-waktu lain aku tak kisah sangat. Hehe. 

# 2 : Terhegeh-hegeh masa lampu hijau.

Ni seekor lagi, masa lampu hijau dia buat lambat-lambat, elok lampu kuning baru hang reti nak tekan minyak.Banyak kali dah kena aku ni.  Sakit hati betoi aku. Kalau kuning nak slow tu memang aku tak kisah. Apa yang dia buat dalam kereta tu pun tak taw la, takkan dalam kereta hang buat kerja office kot. Tolong la fokus time memandu. Walaupun orang cakap hang skema, pedulikkan ja, daripada orang maki-maki belakang hang.  

# 3 : Brek, Brek, Brek dan Brek...Bre...kkkkk...

Sakit jiwa gak spesies jenis suka main brek-brek ni. Padahal jauh g kereta kat depan nun. Mungkin ni spesies trauma, tak pon sms sambil memandu, syok menyembang ngan partner sebelah atau belakang yang paling best buat kerja-kerja office dalam kereta, buzy melampau la katakan. 

========================================================================

So, saranan aku, tolong-lah fokus semasa memandu, aku pon pernah tak fokus, dan pernah sondol kereta orang yang merupakan seorang peguam!!!. Sekarang ni memang selalu berhati-hati la, tapi kalau nak kena gak, memang tak boleh nak elak la kan. Tapi tak salah kalau mencegah dari awal. Pandu cermat, nyawa selamat, jangan lambat sangat sampai orang maki tak hengat ;))

Orang Baru~

Assalamualaikum wbt. 

Tajuk macam sambut anak atau kakak/abang/adik ipar pulak kan. Anak sedara baru mungkin. Bulan Mac ini. Campur tolak bahagi darab dah nak masuk 10 orang anak sedara aku. Ramai kan? Kalau semua balik memang tunggang langgang rumah. Haha.

Berbalik kepada tajuk yang diberi, yang dimaksudkan adalah student INSEP yang baru. INSEP tu stand for Industrial Skills Enhancement Programme untuk lepasan diploma atau ijazah. Maklumat lanjut boleh search kat http://www.kismec.org.my 

Kalau ikutkan aku ni bukan la rapat sangat dengan students aku, tetapi memandangkan bilik aku sebelah kelas depa, kira kena rapat gak la. Nanti di-cop berlagak pulak kan. Memang tak dinafikan depa ni semuanya ok-ok belaka dan yang uniknya setiap batch lain-lain perangai. Banyak aktiviti yang aku join sekaki macam jungle trekking, main bowling, makan-makan, main netball dan sewaktu dengannya. 

Gambaq-gambaq and video kat bawah ni la batch yang baru habis belajaq kat sini (minggu lepas). Tak ramai 10 orang ja yang terdiri daripada Ali, Afiq, Faris, Din, Saiful, Adib, Rahim, Alex, Shahdan dan jugak Sabri. Sila-lah tonton sebagai kenangan. Huhu. Semoga berjumpa lagi kalau ada umur yang panjang ;)


video

BBQ Pantai Merdeka 
BBQ Pantai Merdeka
Terjah Monkey Beach

Jalan-Jalan atas Titian Kanopi Taman Negara Pulau Pinang

Kemarin, 18 Februari 2013 masuk lagi satu batch. Setiap kali masuk ja batch baru, aku macam segan-segan skit la. Setakat ni memang tak pernah ada masalah, mula-mula ja aku jadi segan gila bak hang. Haha. Harap-harap depa-depa ni pon ok-ok jugak. Ada 8 lelaki 3 perempuan. Tak sempat nak berkenalan, dan selalunya tak pernah berkenalan secara formal, kenai secara semulajadi. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...